L’Escola Les Basseroles acull la primer sessió educativa d’Estella Montseny per valoritzar la gestió forestal

El programa educatiu “Embosquem-nos! Gestió sostenible als boscos” té l’objectiu de donar a conèixer la importància dels boscos i la seva gestió a l’hora de mitigar el canvi climàtic.

 

L’Escola Les Basseroles, de Sant Miquel de Balenyà, ha estat el primer centre educatiu en acollir el programa educatiu Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos, promogut per l’associació Estella Montseny. La formació rebuda aquest dimecres ha servit per facilitar el coneixement de ben a prop dels principis de la gestió forestal sostenible.

La iniciativa permet aprofundir, tant a l’alumnat com a docents de cicle superior de primària, dels efectes de la gestió forestal per augmentar la biodiversitat dels ecosistemes, disposar d’uns arbres més saludables i més preparats per aguantar els efectes del canvi climàtic, prevenir incendis forestals i obtenir fusta com a potencial combustible que pot substituir part del combustible fòssil.

El material didàctic d’Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos se centra en una sortida en dos espais diferents. Gran part de la visita té lloc als boscos del costat del mas l’Aranyó, situat a la falda del Montseny, al municipi de Seva, des d’on s’investiga l’evolució del paisatge en els darrers 70 anys i es recullen dades d’un bosc gestionat i un bosc no gestionat. Finalment, la visita acaba al municipi del Brull, on es visita la caldera de biomassa alimentada amb l’estella produïda com a valorització del producte generat a través d’una gestió sostenible dels boscos.

El material s’ha dissenyat amb la intenció que l’equip docent dels centre pugui tenir un suport educatiu a l’hora de preparar la visita, durant l’experiència, i a posteriori, com a activitat de tancament amb l’alumnat.

En aquest sentit, el vicepresident d’Estella Montseny o president de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Josep Antoni Vallbona Ortega, subratlla que “cal educar sobre el nostre entorn i millor fer-ho des de ben petits. Han de conèixer què es fa per preservar els nostres boscos i perquè en puguin gaudir ara i quan es facin grans”, afegeix.

Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos ha estat finançat amb el suport de l’associació Estella Montseny – implicada en el desenvolupament del PFI-PTT d’auxiliar d’activitats forestals de la Mancomunitat -, la Diputació de Barcelona, Montseny Reserva de la Biosfera, els ajuntaments d’Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent, i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà. Ha estat conceptualitzat i elaborat pel Grup de Recerca en Construcció del Coneixement de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

 

Formar per a la sostenibilitat

El material didàctic s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible que va aprovar l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a l’Agenda 2030 i se centren en l’objectiu número 15: Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat.

Una formació que es completa amb l’aposta que fa la Mancomunitat, juntament amb l’Institut de Tona i Estella Montseny, i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per tornar a oferir, per segon any consecutiu, el Programa de Formació i Inserció (PFI) en la modalitat de Pla de Transició al Treball (PTT) d’auxiliar d’activitats forestals el curs 2023-2024, com es pot llegir aquí. Un tipus de formació professional que s’adreça a joves d’entre 16 i 21 anys que no hagin obtingut el graduat d’ESO i que proporciona la possibilitat de continuar els estudis, i assolir les competències necessàries per accedir al món del treball.

 

Què és l’associació Estella Montseny?

Estella Montseny és una associació referent a Catalunya i a l’estat en la gestió forestal sostenible orientada a la prevenció d’incendis, la mitigació del canvi climàtic i l’enfortiment del territori local.
Formada pels ajuntaments d’Aiguafreda, el Brull, Seva, Tagamanent i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà i titulars de propietats forestals de l’àrea de la Reserva de la Biosfera del Montseny, ha implantat un model de gestió pioner tant pel seu caràcter público-privat, com per haver tancat un cercle de sostenibilitat en què participen tots els implicats en matèria de gestió forestal, amb un benefici directe per la ciutadania dels municipis adherits, tal com recorda el president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima.

Així s’impacta positivament al territori des de la gestió forestal, entesa com una oportunitat per mitigar els efectes del canvi climàtic amb l’augment de la resistència i la resiliència dels boscos del Montseny i l’obtenció d’un combustible local, de quilòmetre zero, d’origen renovable que redueix la petjada del carboni.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.